Japansk mjölkbröd

Hej hopp alla bakglada!
 
Här kommer ett recept som behöver lite planering, tar lite tid på sig att utföra men är så otroligt värt det. Jag skulle kunna äta upp hela limpan på direkt utan problem. Fluffigare bröd har jag aldrig bakat!
 
Det första att tänka på är att Tanzhong (en sorts redning) behöver svalna till rumstemperatur innan du bakar vidare så den görs med fördel på förmiddagen eller till och med kvällen innan. Det andra att tänka på är att det är väldigt mycket jästid i det här receptet så planera innan du sätter igång så att du inte helt plötsligt behöver rusa iväg mitt i baket. Efter det så är dom 35-40 minuterna i ugnen en baggis. För att göra det lättare har jag strukit under varje gång degen ska jäsa så att det blir lätt att se.
 
Tanzhong:
  • 50 g vetemjöl
  • 120 g mjölk 
  • 120 g vatten 
Recept:
  • 50 g jäst (röd jäst)
  • 250 g kall mjölk (jag brukar använda mjölk med 3%)
  • 96 g socker 
  • 2 tsk salt
  • 2 ägg
  • 655 g vetemjöl
  • 125 g rumstempererat smör
Tanzhong:
  • Vispa samman ingredienserna till Tanzhong i en kastrull, se till så att det inte blir klumpar.
  • Värm på medelvärme tills den tjocknat markant men fortfarande går att hälla (ca 6-10min)
  • Häll över till en skål och täck med plats (se till att plasten ligger mot Tanzhong så att det inte blir bakterier)
  • Låt svalna till rumstemperatur.
Gör så här:
  • Smula ned jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Tillsätt sedan resten av mjölken.
  • Tillsätt socker, salt, ägg, hela Tanzhong och vetemjölet.
  • Knåda i ca 5 minuter.
  • Skiva ner smöret och knåda ytterligare 10-12 minuter tills degen känns lite småklibbig (som en post-it lapp ungefär). 
  • Lägg degen i en bunke och låt den jäsa till dubbelstorlek, ca 60 minuter.
  • Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i så många delar som du vill ha. 6 delar för två stora limpor och annars så många frallor det får plats på plåten eller så många som du vill ha.
  • Låt vila under bakduk i ca 15 minuter.
  • Smörj och mjöla två brödformar alternativt en brödform och en muffinsform (att grädda på en plåt gör att bröden lätt rullar ut sig och ser ut som små sniglar, vilket såklart också kan vara gulligt!)
  • Använd händerna för att rulla ut en degbit till ca en 20 cm lång rulle. Platta till den så att den blir cirka 10 cm bred och rulla ihop (kortsida till kortsida).
  • Lägg rullen i en form och gör likadant med de andra delarna och lägg dem i formarna, 3 i varje.
  • Jäs övertäckt med duk i 30 min. 
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Pensla med mjölk
  • Grädda längst ned i ugnen i ca 35-40 minuter, provstickan ska vara torr när brödet är klart.
Det här brödet kommer passa alldeles perfekt nu till helgen så ta en ljummen skiva med smör och njut!
Här ser ni hur mina söta små sniglar blev ;)
 
Bakning, Bröd, Recept | Bakning, Bröd, Japanskt mjölkbröd | |
Upp