Bullar i form

Hej på er!
Kanelbullar. Finns det något som är godare än nybakade kanelbullar och ett glas kall mjölk? En klassiker blir inte en klassiker utan anledning ;)
 
Här kommer en liten variant på våra "vanliga svenska kanelbullar". De här bullarna gräddas i en form och de har extra mycket gott klet inuti. Dessutom lyxas de till med en helt fantastisk glasyr på toppen. Så är kanelbullar din grej? Ja, då måste du testa dessa också! :D
 
Fyllning:
  • 200 g mandelmassa
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 45 g strösocker
  • 14 g malen kanel
Vetedeg:
  • 25 g jäst (för söta degar)
  • 200 g mjölk
  • 420 g vetemjöl
  • 1 st ägg
  • 2 g salt
  • 7 g malen kardemumma
  • 80 g smör
  • 90 g strösocker
  • 1 st uppvispat ägg till pensling
Glasyr:
  • 25 g mjölk
  • 20 g smör
  • 180 g florsocker
  • 3 g vaniljsocker
Gör så här:
Fyllning:
  • Riv mandelmassan grovt i en bunke. 
  • Blanda ned smöret lite i taget (det blir lättare så).
  • Tillsätt socker och kanel.
  • Rör ihop till en tjock fyllning.
Vetedeg:
  • Smöra kanterna på en form (jag fick ta två eftersom det blev så mycket bullar), klä botten med bakplåtspapper.
  • Smula ned jästen i en bunke (jag använde min hushållsassistent till den här degen men det går självklart att knåda för hand. Knåda då nästan dubbelt så lång tid som i en assistent).
  • Värm mjölken till fingervarmt och slå den över jästen.
  • Rör ut jästen ordentligt.
  • Tillsätt sedan resten av ingredienserna och kör i ett par minuter på låg hastighet (knåda ihop till en deg i några minuter).
  • Öka hastigheten och kör i ca 6-8 min eller tills degen är fint glansig och spänstig.
  • Ha över degen på en mjölad arbetsyta och låt den vila i 5 min under bakduk.
  • Kavla ut degen till en rektangel.
  • Bred fyllningen jämnt över rektangeln och rulla ihop till en långsmal rulle.
  • Dela rullen i ca 15 st bitar och lägg bitarna i formarna (de behöver inte ligga supertätt för de jäser upp ganska mycket sen).
  • Täck med bakduk och låt jäsa 1½-2h.
  • Sätt ugnen på ca 210 grader.
  • Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen. När du ställer in bullarna sänker du även värmen till 180 grader.
  • Grädda i ca 25 minuter eller tills bullarna fått en fin gyllene färg.
  • Låt bullarna svalna helt.
Glasyr:
  • Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält.
  • Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa på låg värme ihop till en fyllig glasyr.
  • Häll glasyren över bullarna och låt den stelna.
ÄT OCH NJUT! :D
 
Bakning, Bullar, Recept | Bakning, Bullar, Bullar med frosting | |
Upp